tisdag

Hello!

Klockan är nu tio och jag har lämnat av killarna på skolan och snart ska jag cykla bort till min kinesiska. Undrar om jag kommer kunna sätta ihop några meningar själv någon gång, än så länge känns det sådär. Tecknena ingår inte i denna kursen, de kommer på fortsättningskursen. Så läsa kommer jag inte kunna göra direkt. Men jag kan konversera lite med vår ayi när det gäller mat och lite så. Idag ska hon laga dumplings till oss. Ska bli skoj! 

I söndags åkte jag in till hongqiao-market eller pärlmarknaden som den även kallas. Jag var som sagt på jakt efter en väska. Där var inte så mycket folk där och alla små kinesiskor som stod vid väskorna sprang fram till mig och försökte dra av mig armarna för att jag skulle komma och titta på just deras väskor. Äkta såklart. Till slut var jag helt slut i huvudet och bestämde mig för en väska som jag sett i ett par av stånden som var fin. Äkta Marc Jacobs såklart.

Efter det åkte jag till himmelska fridens torg. Efter snart en månad i Peking så måste man ju ha sett det. Det är gigantiskt stort! Det var häftigt att komma dit :)


 
Sen lyckades jag ta mig till en shoppinggata, en gata utan bilar. Det var rätt så skönt för annars är det bilar som kommer från alla håll och kanter. Där laddade jag batterierna på Starbucks och där fanns lite andra bekanta ställen som Zara och Esprit med mera. Sen åkte jag och mötte upp Annika och pojkarna på lady street dit de åkta för att införskaffa ett Wii. Sen åkte vi hem och lyckades få maten klar innan vi fick ett strömavbrott. Strömavbrott i Kina är mycket klyddigare än strömavbrott i Sverige. Nu råkade det vara  för att vi inte hade laddat på pengar på elektricitet-kortet. Sånt som man inte tänker på i forsta hand..

Till helgen ska vi kanske gå på opera. Sen är det lov här nästa vecka, så vi ska också försöka skaffa en valp till helgen så att vi kan vara hemma med den första veckan. Det ska bli superkul :)

Ha det bra!






Tjolahopp

Denna veckan har varit lite segare än de andra, vi har fått in en förkylning i huset! Richard har varit hemma från skolan fram tills idag och en snörvlig Annika har släpat sig till jobb. Jag känner att jag snart själv kommer råka ut för det hela, förkylningen ligger och smyger. 

I onsdags var det helgdag här i Kina, det är månfestival! Så pojkarna och Annika var lediga då och vi hade bokat in att åka till sommarpalatset med samma familj som vi var på muren med. Men till slut blev det bara jag och Victor som åkte. Victor gick i samma klass som äldsta dottern i den familjen när de bodde i Bryssel. Så de två sprang runt och lekte bland de runt två miljoner andra besökarna.  Det var helt galet mycket folk. Vi valde nog lite fel dag att åka dit. Man ska kanske inte åka till en av de största sevärdheterna när hela Kina är ledigt... Men men, vi hann ändå inte ens runt hälften av detta område som palatset ligger i, det var iallafall jättefint! Så dit kommer vi nog åka igen någon gång med resten av familjen. 



I helgen har vi inte så stora planer än så länge, får se om vi åker in på någon marknad eller något :) jag kommer nog göra det iallafall! Är i stort behov av en väska. När jag packade ner mitt liv för att åka hit valde jag två väskor. En som är väldigt liten som på sin höjd rymmer plånbok+kamera. Och en stor, typ bag, som jag hade som handbagage. Ett mellanting hade varit bra. 

Idag har jag varit och simmat, vilket var skönt för där fanns varmt vatten i duscharna vilket är mer än vad det är i vårt hus det senaste dygnet. Men det kommer och går lite. Vi har inte riktigt fått kläm på det där än som så mycket annat. 

Har nyss avnjutit en middag bestående av färsbiffar och pasta samt en mycket god pastasås. Compliments to the chef! (till mig själv, alltså). Ska kolla om det börjar någon kul film på tv nu annars får man titta på en av filmerna jag köpt än så länge. Redan köpt tio stycken ungefär. På tre veckor. Undra hur många jag kommer ha efter ett år...


Var bara tvungen att visa denna lustiga tröja som man kunde köpa
på sommarpalatset. Vad sägs?


Idag har vi varit lite turister

Nî hao! (hej)

Veckan har har rullat på bra sedan min födelsedag, saker att göra hela tiden. Lite småsaker som måste fixas hit och dit så det finns nästan alltid något på agendan.

På kinesiskan går det bra förutom att ibland känns det som om tungan slår knut på sig själv när man ska försöka få fram vissa ljud. Kan tänka mig att jag har samma svenska dialekt på det hela som Svennis har på sin engelska. Fast min lärare sa i torsdags att jag pratade lite chinglish, och det gjorde jag just då. För mitt i en kinesisk mening dök det fram ett engelsk ord. Många språk som snurrar i skallen på de lektionern. Vi pratar engelska, ska lära oss kinesiska, jag är svensk och i vissa fall hjälper det att tänka på spanskan för ordföljen är samma där i vissa fall.
Men när man sen vistas utanför klassrummet känner man att det faktiskt är lönt, för man snappar upp något ord här och där och då känner man sig himla duktig.

Vårt lördagsnöje igår var ett besök på IKEA! Det är alltid lika kul och komma till ett Ikea utomlands. Massa bekanta ord. Kinesiska tecken på varje produktbeskrivning och helt plöstligt Ektorp, Klippan och Billy. En sak som vi inte har på Ikea i Sverige är kinesiska ätpinnar, men det hade man minsann här. Dess varunamn var Oleby. Kinesiskt, eller hur?



Det var hur mycket folk som helst, och det verkar som om kundvagnstrafiken var den samma som trafiken på vägarna. Tuta och kör. Se upp, här kommer jag! Jag och Annika stod och diskuterade detta fenomen över en klassisk korv med bröd utanför och vi tror att det kan bero på att så himla många kineser är ensambarn och är vana vid att de får lite som de vill utan konkurrens i hemmet. Men det var bara en tanke.

Hur som helst fick vi köpt hem en massa saker som vårt hem saknat. Konservöppnare (det är komplicerat att öppna en burk utan sådan..) , diskställ (i frånvaro av diskmaskin) och skålar och en massa annat smått och gott. Sen kom vi till den svenska mataffären där vi införskaffade tretton paket vetekakor, kaviar, daim och knäckebröd. Och lite diverse andra kul saker. Och ni kan va lugna, jag kommer överleva. Det finns norrlands guld och mariestad och svensk snaps där också. Sånt som man absolut inte klarar sig utan..

Idag har vi haft en superkul och bra dag. Vi började med en lugn förmiddag hemma och sen vid lunch åkte vi bussen in till stan och vågade ge oss ner i tunnelbanan och tog oss till Lamatemplet. Det var jättehäftigt. Det är ett tempel som byggdes på 1600-talet om jag inte minns fel. Det bestod av flera olika hus eller paviljonger. Inne i varje sådant hus var det en eller flera skulpturer av Buddha. Och några snubbar till som jag inte har lika stor koll på. I det sista huset fanns där 25 meter hög Buddhastaty, men den fick man inte fota. Överallt var där folk som bad och offrade rökelse. Det var rätt så häftigt att se. Utanför varje byggnad stod det stora kärl där man kunde lägga sin rökelse, så det luktade väldigt mycket överallt. Men det passade in när man var där faktiskt!





Efter lamatemplet åkte vi bort till en marknad som ligger rätt nära Annikas jobb. Vi hade inte så mycket tid på oss så vi gick mest runt och tittade utan att köpa något. Vi köpte lite filmer i en affär brevid. Annika köpte millenium-triologin. Lite lustigt!

Sen tog vi en taxi efter många om och men, och anlände 40 minuter för sent till vårt bokade bord på en restaurag som heter Dali Courtyard. Den ligger inne i en sån här hutong som är en gammal kinesisk liten gränd, som ligger bakom de största gatorna, man har inte en chans att hitta denna restaurang om man inte blivit tipsad om den. men gott var det! Fick in runt tio olika rätter som vi plockar av. Där fanns allt. Fisk, svamp, nudelsallad, springrolls, kyckling och ja hur mycket som helst till. Kanongott!




Imorgon är det första dagen för vår nya hushållerska eller ayi som det kallas här. Ska bli kul och se hur det går, med tanke på att hon kan typ fem ord på engelska.

Nu är det läggdags! Hoppas allt är bra och att ni haft en bra valdag :)


20 bast

Jaha, idag blev man 20. Blev inget besök på systembolaget som annars är det ultimata firandet men det gör inget för att jag är i Kina! Dagen började med att killarna och Annika kom in och sjöng och sen vid frukostbordet väntade lite presenter på mig. Jag fick ett helt badkit. Badlakan, badskum och doftljus. Det var supergulligt och funkade det gjorde det också. Tog ett bad i jacuzzin i Annikas och Johans badrum i eftermiddags. Fastnade där nästan två timmar!




Efter frukosten var det dags för kinesiska-lektion nr. 2. Svårt men ändå klurigt. Men nu kan jag räkna till tusen (eller borde kunna). En sak som är lite konstig, på kinesiska räknas bokstaven Y som en konsonant! Knas!
På vägen hem stötte jag på en märklig syn. All heder till kämparna på bilden!




När Annika kom hem från jobbet var det dags att gå till en restaurang här i närheten. Killarna skulle byta om från fotbollskläder till vanliga. Men ner för trappan kommer Victor i sin fina kostym. Med skjorta och slips. För han ville vara fin till min ära. Söta unge! Det bärde av till en kinesisk restaraung och en god måltid avnjöts! För att sammanfatta har min dag varit jättebra. Familjen här har gjort allt för att göra den bra och det uppskattas :)

 
Victor i sin fina kostym                                          Mat!!

en bra dag!

Idag har vi varit på den kinesiska muren, och det var precis lika fantasktiskt som jag väntade mig. Den var superhäftig. Vi hade tur med vädret och hade helt klar himmel så att man kunde se jättelångt, men det var fruktansvärt varmt! Måste ha varit runt 30-35 grader och väl uppe på muren är det inte mycket skugga! Endast i vakttornen så där svalkade vi oss emellanåt. Vi åkte till ett av de 4 ställen som ligger nära Beijing där man bestiga underverket. Vi valde det som inte har så mycket turister och inte lika mycket kommers runt. Visst var där folk men det var skönt för ibland kändes det som om vi var de enda på muren. Och utsikten var helt fantastisk!



Man åkte en ranglig linbana på vägen upp och den var lite läskig men på vägen ner fick vi åka något som liknade rodel! Det var kanonkul! Jag och Erik åkte först och vi åkte jättefort, men sen kom vi ifatt en kines som åkte långsamt och mest tittade på träden runtomkring.


När vi kom hem bytte vi om till badkläder och sprang bort till utomhuspoolen och slängde oss i, vi var nog rätt nära solsting allihop. Sen blev det tacos till kvällsmat. Sist men inte minst, jag har lyckats fixa facebook!! :)

I veckan har jag inte så mycket planer förutom mina kinesiska-lektioner och att jag måste ta min andra twinrix-spruta. Får se om jag kan hitta ett ställe där det kan göras. Och just det. Min födelsedag. Den ska vi fira lite mer på lördag tror jag då jag får välja att vi åker in till stan och går lite sightseeing och sen äter på någon trevlig restaurang. Kanske ett besök på Lamatemplet eller förbjudna staden :) 

Förresten vi har fått Ikea-katalogen på kinesiska, det är lite småkul.


So long!!

nu tar vi helg

Tjoo!

Har precis lämnat killarna på skolan, british school of beijing! Idag är vädret mycket finare, helt blå himmel för första gången. Annars har det legat ett tjockt dis över oss hela tiden tycker jag. Så får väl kila ut på en promenad eller en cykeltur idag. Hade gärna satt mig i vår lilla trädgård men de renoverar huset bredvid och där står fem kineser och tittar på mig som om jag vore en utomjording varje gång jag visar mig.

Igår hade jag min första lektion i kinesiska! Det var jättekul men supersvårt. Fick lära oss att uttala alla bokstäver. Det finns typ 7 stycken S-ljud. Inte lätt när hälften av dem lät exakt likadant i mina öron haha! Det var bara jag och en kvinna från Indonesien/Frankrike och vår lärare igår, nästa vecka tillkommer två studenter. Vi hade jättekul och det kommer nog bli bra! Kändes lite som om man gick i grundskolan igen. Man strtar verkligen från noll. Wô shì ruì diân rén= jag är svensk!







Ikväll blir det lite fredagsmys och sen en cykeltur till Pinnacle Plaza för restaurangbesök. Ska bli skönt att slippa laga mat :) Förhoppningsvis blir det löst i helgen då vi ska försöka få tag på en ayi (hushållerska).


På söndag ser det ut som om det blir en utflykt till MUREN!! Vi ska åka med en familj från Bryssel som också har flyttat till Peking som Annika känner sen dess. Det ska bli jättekul att komma dit, den ligger ungefär 10 mil så det blir en heldagsutflykt.



See you!


tjing tjong

Idag hade jag tänkt att lägga ut lite bilder på huset och så. Har inte varit så flitig med kameran än men det kommer väl.

Igår var jag på ett litet äventyr, skulle ju försöka ta mig till polisstationen för att registrera vart jag bor. Jag gick ner till vårt management där man kan ta kopior på sitt pass vilket var ett måste den här dagen. Då sa jag till killen att jag skulle registrera mig och han blev jättehjälpsam. Fixade papper till mig så att det skulle gå så smidigt som möjligt och han beställde taxi åt mig (tro mig, det kan man inte göra på engelska..). Jag fick ett nmmer att ge till taxichauffören så han skulle veta vilken station och vart vi skulle. Vilket jag tyckte var underligt för det finns en station inte så himla långt bort.
   Men men, vi åkte och TACK OCH LOV kunde denna chaufför några ord engelska vilket visade sig vara användbart eftersom vi åkte helt vilse. På rätt håll men vilse. Jag visste att jag var hemskt långt från huset för vi hade åkt i ungefär en halvtimme. Chaffisen hoppade ut och frågade varenda människa han såg om vägen. Efter många om och men kom vi fram till det här lillla lilla kontor som låg mitt inne i ett kinesiskt lähgenhetskomplex. Innan vi anlände hade jag inte sett en enda taxi på ungefär 10 min så jag började bli lite orolig över hur jag skulle ta mig hem igen men med hjälp av ett storslaget kroppsspråk fick jag chaffisen att förstå att han skulle vänta på mig tills jag var klar. Och det gjorde han, thank god!! Vi körde även fel på vägen hem men hem kom jag till slut efter en taxitur på nästan två timmar. Hela taxituren gick på 65 kronor ungefär. Ändå helt okej.

Nu har jag precis avslutat en skype-session med min kära mor. Tur att kineserna iallafall inte bestämt sig för att blockera det...

Imorgon bär det av till en annan compound som heter Capital Paradise för att kolla upp kinesiskakurser. Så att jag har något att göra när killarna är i skolan!

Här har vi då huset som jag befinner mig i för tillfälletett vardagsrum med en fantastiskt lila ljuskronavår uteplats :)jag i tv-rummet i källaren


kalas!

God kväll!

Nu har jag en stund på mig så då kan jag berätta mer genomgående om familj och liknande. Familjen jag bor hos är svenska men pojkarna har aldrig bott i Sverige utan är uppvuxna i Bryssel. Pojkarna är Erik 12 år, Richard 10 år och Victor 8 år. Mamma och pappa i familjen är Johan och Annika.

Än så länge har vi haft fullt upp och det är bra för då har jag nog lättare kastats in i det hela! Första dagen så anlände jag kl 6 på morgonen kinesisk tid. Men jag var i svensk tid. Så direkt när jag kom till huset sov jag till kl 2 på dagen. Sen gick jag och Johan en promenad i området och han visade mig de mest esentiella sakerna. Sen kom pojkarna och det var kul att få träffa dem och det kändes bra.

Dag 2 skiljde sig inte jättemycket från det första eftersom det finns något som kallas för jet lag och jag kunde inte somna förrän ungefär vid femtiden. Tack och lov finns det en hel del amerikanska kanaler på TV så jag kunde titta på lite True Blood, How I met Your Mother och gud vet vad.

Måste bara berätta om vår roliga kinesiska larmpanel. Jag vaknade och skulle precis äta lite frukost, jag var ensam hemma, och då kommer en liten lustig slags ringsignal från den här panelen. Jag går fram och trycker på en av knapparna som hade börjat lysa. Och eftersom det endast står på kinesiska på den hade jag ingen aning om vad jag tryckte på. Men igång kommer en väldigt annorlunda larmsignal. En kinesisk kvinnoröst som upprepar tre eller fyra ord om och om igen. Om jag skulle beskriva det så lät det ungefär som om den sa : GO BACK TO BED. Fast det hade aldrig varit ett alternativ eftersom den här signalen blev högre och högre. Och där stod jag i panik och pyjamas. Till slut fick jag slänga på mig skorna och springa bort till "club house" som är ungefär som en recpetion för området och där fick jag berättat vad som stod på och då fick jag snabba mig hem igen för då var det två tekniska killar på väg redan som skulle fixa det hela. När jag kommer hem står Johan i dörren och undrar vad som tusan står på. Samtidigt anlände de icke engelsk-talande killarna och trycker på en knapp så att det slutar. Sen gick dem. Och där stod jag och Johan som två frågetecken. Vilke circus det var..

Igår, dag 3, hade vi hyrt en bil med driver för att vi skulle kunna göra lite större köp innan Johan åker på måndag och är borta tills början av oktober. Vi började med cykelshopping och efter många om och men så hade alla hittat vars en cykel som passade. Efter det åkte jag och killarna hem eftersom det skulle levereras ikea-möbler. Dessa skulle också monteras upp av fyra kineser utan kunskaper i engelska.. Men det gick och ni skulle sett dem. Ikeas "lättbyggda" garderober i all ära, men med de här killarna såg det busenkelt ut!! Och fort gick det!


Idag fyllde Annika år så det har varit kalas här. Familjen hade bjudit hem några från Annikas jobb, några från skolan och lite därtill. Det fanns ett stort urval på nationaliteter här idag. Svenskar, kineser, spanjorer, tyskar och britter. Det var trevligt och mycket folk. 27 personer kom vi nog fram till. Så nu har vi avnjutit en god middag och killarna sover och Annika och Johan är ute på en testrunda med sina nya cyklar.

Imorgon är det "första" riktiga dagen på jobbet. Johan åker iväg och det blir jag och barnen plus Annika i ett par veckor framöver. Fast imorgon är jag också lite nervig för jag måste åka till polisstationen och registrera att jag bor här. Och eftersom engelskan inte når så långt här som man hoppats kan det bli klurigt. Men så har Annika fått turen att få en assistent som är kanon som är kines men talar engelska som har sagt att det går att ringa henne om jag inte skulle förstå ett smack. Hennes namn är Yan Yan (stavning måhända felaktig) och hon har redan hjälpt oss ett par gånger vilket har varit perfekt.


Till alla mina vänner och alla som jag känner, facebook är inte tillgängligt i Kina så det går endast att nå mig på skype och msn. Om ett tag kanske jag kan få facebook att funka men jag väntar på lite instruktioner.


Nu ska jag nog försöka sova. Har en enorm säng vilket är vääääldigt uppskattat!

Sleep tight!

BEIJING

Hallå där hemma!

Sitter nu i soffan i vårt fantastiska hus i Shunyi strax utanför Peking. Jag lider fortfarande av en viss jet lag, igår natt kunde jag inte somna förrän ungefär kl 5 på natten kinesisk tid. Men utöver det mår jag bra! Allt är fortfarande nytt och vi försöker mest komma i ordning i huset. Familjen fick det dagen innan jag kom så här är inte alls i ordning. Idag har vi hyrt en bil med chaufför så att lite större inköp ska göras. Annars är det taxi som gäller.

Har inte varit inne i Peking ännu. Har mest varit i det område vi bor i som kallas för en compound. Väldigt många västerlänningar bor i sådana. Vår compound som hetger Dragon Bay ligger uppsmälld mitt på landet tillsammans med en himla massa andra compounds. In till stan tar det kanske en halvtimme med taxi. Och dit kommer jag först någon gång i veckan då jag ska åka in och rösta på ambassaden och Annika ska fixa ett kinesiskt bankkonto till mig.

Familjen känns bra än så länge och de har välkomnat mig med öppna armar. De har själva inte riktigt koll på vad som gäller här och allt är supernytt för dem också! På måndag åker Johan härifrån i några veckor så då blir det jag och Annika och pojkarna som får försöka få ordning på allt.

Imorgon fyller Annika år och då blir det kalas. De har bjudit hem lite folk från jobb och lite från skolan. Så det ska bli kul att träffa lite mer folk. Alla möjliga nationaliteter. Britter, Spanjorer, Tyskar och kineser!

Jag har gjort en hemsk upptäckt. FACEBOOK finns inte!!

Måste kila!

Återkommer :) kram




RSS 2.0