todelooo

Onsdag och klockan är två. Jag har precis försökt göra min kinesiska läxa så gott jag kan med tanke på att jag missade en lektion förra veckan som tydligen var rätt så tung. Det är så himla klurigt. Om man ska sätta ihop en mening på kinesiska så är det ungefär så här man ska göra. Ta en mening på engelska eller svenska. Översätt sedan varje ord för sig. Sen är det bara att kasta om orden huller om buller och sätta dem på en plats där det inte bör vara enligt svensk eller engelsk grammatik. Och vips! Där har du en kinesisk mening.

I förmiddags var jag med Birgit, en tysk kvinna som bor här och har en son som går i Victors klass, på Alien Street market. Det är en marknad där ryssarna står för kommersen. Storlekarna är därför lite mer i europeisk standard är den asiatiska. Där fanns skyltar på ryska och massvis av ryssar. Idag införskaffades ett par svarta ugg-boots, skinnhandskar, tre filmer och en julklapp. Efteråt åkte vi till Sanlitun, ett väldigt amerikanskt shoppingområde, och åt lite lunch.

Igår kom Johan tillbaka till Kina och familjen. Så nu är hela ligan samlad ett tag framöver. Känns kul! 

Jag kommer att vara i Sverige tre veckor ungefär över julen om allt går som det ska! Och då mamma och pappa, ska ni inte bjuda på ris. För japp, jag har blivit rätt så trött på det redan. Den 11 december räknar jag med att jag befinner mig på svensk mark igen. Och att jag stannar där till ungefär den 3 januari.

Om vänner och släkt vill att jag ska köpa något speciellt till dem som inte tar för stor plats i en resväska får ni gärna säga till! 




 


xidan

Jag har varit krasslig den senaste veckan, började med att jag i onsdags började känna mig lite hängig och lite ont i kroppen. På natten mådde jag illa och kunde inte sova utan bara låg och vred på mig i sängen. På morgonen tog Annika pojkarna till skolan. Tur var det för strax efter kom allt. Ingen vacker syn. Och under dagen steg febern. Trots att jag fick kinesisk huskur av vår ayi. Varm coca-cola med ingefära i. På kvällen hade jag 39,5 i feber och jag kände mig som ett varmt element. Mådde inte heller bra i fredags då jag hade lite feber kvar och magen inte var redo för mat. Men nu har jag sakta men säkert tagit mig tillbaka till toppen!

Idag har jag träffat Charlott, den svenska tjejen jag nämnde i föregående inlägg. Hon var supertrevlig! Vi gick runt i Xidan som är ett väldigt stort (precis som allt annat i Peking) shoppingområde. Vi var på jack jakt. Det har ju blivit kallt här och vi fick inte plats med några vinterjackor i våra bagage. Vi gick runt på någon slags kinesisk marknad där det inte var så prutbart. Priserna var satta och så var det. Vi såg Cheap Monday jeans i ett av de här stånden. Vi gick fram och tittade på dem. Killen som jobbade där kom fram och frågade direkt om vi var svenska, för de enda som tittar på de jeansen som dessutom är tjejer måste vara svenska sa han. Kostade 125 kr st gjorde dem och det är bra pris men det blev helt enkelt inte av att vi köpte.


Charlott

Det ligger flera stora innomhusmarknader på rad och flera stora köpcentrum brevid varandra. Ett väldigt kommerciellt område! Kommer säkert dit igen!






På tisdag kommer Johan tillbaka till Peking och jag vet 4 personer som längtat supermycket efter honom så det ska bli skoj :)

tjingeling

Brrr

Det har gått och blivit kallt här. Superkallt. Har kollat lite temperatur och så på internet men det känns som om det är mycket lägre än vad det står. Måste åka och köpa mig någon slags jacka som är lite varmare än de jag har. Och tofflor. Det är rätt så skönt att ha när man går på ett kallt stengolv. Samt när det finns risk för lite Maxy-olyckor här och där!

I helgen ska jag träffa en tjej som jag har fått kontakt med via resdagboken gå på hutong-tur. Hutonger är de lite äldre områdena som finns bakom alla stora och nya hus i Peking. De är lite mer genuint kinesiska, eller så som man kanske föreställer sig det! Det ska bli skoj!

I lördags var jag ute med Ylva och Kirsty som är en tjej som har kinesiska med Ylva. Det var faktiskt superkul. Vi hittade ett ställe som hette Nanjie bar. Den var väldigt mörk och lite mysig känsla till en början, men ju senare det blev desto mer förvandlades det till ett mer klubbliknande ställe. Billigt var det också. Rom & cola, vodka & rebull och gin & tonic och liknande enkla drinkar kostade 10 kr. Det gjorde även shots. En annan anledning till att det var kul var att det var fullt av västerlänningar. Man kunde faktiskt snacka med folk utan problem! Där fanns all världens nationaliteter. Snackade med folk från Skottland, Colombia, Ecuador, Guinea Bissau, Australien och ja hur många som helst till. Och där var musik som jag är van vid att höra. Trodde aldrig att jag kunde bli så glad av att höra riverside...

Veckan har varit lung annars tycker jag. Fast just nu känner jag mig väldigt hängig, lite ont i kroppen precis som om jag har feber. Ska nog gå upp och kolla tempen strax!

Har inte varit så aktiv med min kamera så den enda bild jag bjuder på är en på bit-Maxy. Jag ska dock försöka bättra mig med fotograferingen!


Så här ser det ut till stor del just nu. Men som tur är biter hon (oftast) inte så hårt att det gör ont.
Men beware, det händer!

Ciao!


星期四

Det är rätt så intressant det här med nobelpriset. Idag berättade jag för min kinesiska-lärare att Liu Xiaobo hade fått det. Hon hade inte en aning. Hon visste mycket väl vem han var men att han hade fått fredspriset var helt okänt för henne.

Det är spännande att vara här när det händer men ändå inte på ett sätt. För man hänger ju inte med för man hör inget om det. Men tacka vet jag aftonbladet, sydsvenkan och DN. De håller mig uppdaterad.

Nu en liten update om vad som sker för min del här. I söndags lyckades jag ta mig in till stan efter många om och men. Det regnade ute och då ska man inte räkna med att kunna få en taxi, speciellt inte här ute i förorterna. Väl inne i stan var det Hard Rock Café som gällde. Där träffade jag upp Ylva. Och jag åt pommes. DET VAR GOTT. Har knappt ätit potatis här. Mest ris och pasta. Vi har inte haft en fungerande ugn innan förra veckan så nu blir det lättare att fixa sånt. För kokt potatis går inte hem i detta huset.

Detta Hard Rock Cafét är det största i Asien. Och det var stort. Och där var många västerlänningar. Vilket kan vara skönt om man är på det humöret. Men det var dyrt i jämförelse med annat här så det kanske ska bli något man inte gör allt för ofta. Häromdagen var vi 8 personer som åt lunch på ett litet ställe och det kostade 199 yuan som är ungfär 200 svenska (växelkursen är inte så komplicerad). Och det fanns mat över.

Annars har veckan varit rätt så lugn. Pojkarna tillbaka i skolan och jag har haft kinesiska. Och så är jag lite hundvakt. Vårt söta lilla odjur har tänder som kliar något oerhört. Så hon biter på allt. Min mage, mina kinder och ja, hela mig. Inatt lyckades hon också med något oförklarligt. Hon sover inne på Richards rum så vi har hans dörr öppen utanför och så har vi ett sånt galler för att hon inte ska springa runt i hela huset. Så hon har fri tillgång till en liten hall och Richards rum. Men inte mer. Inatt vaknade jag av att hon gnylade och gnällde jättehögt. Jag tänkte att hon bara var sällskapsjuk och lite ensam men att det skulle gå över så jag lade mig ner igen och somnade om. Erik hade också vaknat men han var lite snällare än jag och skulle gå ner och mysa med henne lite. Han kommer ner för trappan och där sitter hon i vardagsrummet. Utanför gallret som inte var flyttat. Erik förstod inte och det gör inte vi heller. Men men han lyckades lugna ner henne och gick till sängs själv igen. Har vi en hund som kan teleportera sig? Eller så var Erik så trött att han nästan gick i sömne och inbillade sig. Vi vet inte riktigt...


Ikväll bär det av till operahuset än en gång. Den här gången för att se Orphei Drängar från Uppsala som är här på en snabbvisit. Vi ska ha pojkarna med oss denna gång så vi får se hur det går!

Imorgon är det international day på pojkarnas skola. En liten mässa där man presenterar de olika länderna. Annika har tagit ledigt halva dagen för att vara där så hon och jag ska representera Sverige. De enda svenskarna på skolan. Annika har fått låna superfina posters från ambassaden med saker som representerar Sverige. Det är bilder på en midsommarstång, kräfta som är nerstoppad i ett snapsglas, lucia och folkdräkt. Sen har vi lyckats få tag på karlsson på taket på kinesiska. Och vi ska bjuda på pepparkakor och köttbullar (ikea..). Ska göra mitt bidrag en stund sen ska jag hem till hunden!

Tjingeling!


lov!

Denna veckan har det varit lov här. Det har varit en rätt så lugn vecka.

Men i tisdags bar det iväg på utflykt till Temple of Heaven. Det anses vara en av Beijings vackraste byggnader.
Det kan jag väl kanske hålla med om.



Men än en gång så var det ju lediga och tursistande kineser överallt. Och denna gången märkte vi det ännu mer. Här var det folk som kom fram och skulle ta foto med mig och pojkarna hela tiden. Kan tänka mig att det är folk som kommer från lite mindre städer och landet som har en liten semester i huvudstaden när dem är ledig som inte alls är vana vid västerlänningar. Med blont hår dessutom. Det var helt okej de första tio fotona som man fick vara med på men till slut blev det lite frustrerande. Till sist hade varken pojkarna eller jag ork att le en gång till för kameran så då sade vi bara nej och gick vidare.

På bilden till höger fotade jag ett intressant fenomen. Det fanns ett stort vitt altare där och mitt på fanns en cirkel som var en knapp meter i diameter. Denna cirkel heter världens mitt. Det ansåg tydligen någon gammal kejsare. På den offrade han mat och djur till Buddha. Men nuförtiden är det så att alla kineser som kommer hit ska ställa sig på denna. Och när det är supermycket folk här så ska ju alla stå där ändå. Gärna samtidigt. Det var detta lilla kaos jag försökte föreviga med detta foto.

Efter detta åkte vi till Jingshan-parken som ligger previs norr om förbjudna staden. Där skulle vi äta lunch. Marianne, mamman i den andra familjen fick syn på en restaurang och sprang över vägen för att kolla läget. Hon viftade sedan över oss och vi fick gå in och sätta oss och vänta på att de skulle fixa ett bord till oss. Under tiden fick Annika och Marianne titta på menyn. Och tur var det! Det visade sig att vi hade kommit in på en restaurang där de serverade mat som liknar den som Timon och Pumba gillar. Larver, maskar, aphjärna och allt möjligt. Jag menar verkligen allt möjligt. Stuvad skölpadda eller sköldpaddsoppa? Det som var mest normalt på menyn var nog hajfenssoppa. Så vi gick innan vi hade hunnit få ett bord. Strax efter hittade vi ett litet kinesiskt ställe som passade oss bättre.

Efter vi hade laddat batterierna gick vi in i parken och upp för en himla massa trappor på ett konstgjort litet berg. Där uppe fanns ett litet tempel med en stor Buddha och samt en fantastisk utsikt över hela Peking! Berget byggdes för att man skulle kunna njuta av utsikten av förbjudna staden.


Förbjudna staden och den smog som ofta ligger över Peking.


Resten av veckan har utgått mestadels från hemmet. Smognivån i Peking har varit alldeles för hög för att vara ute längre stunder. Högsta värde på skalan man mäter med är 500 och de senaste dagarna har det varit ungefär 420 här. Och det räknas som "hazzard". Alltså farligt! Sverige har nästan aldrig haft mer än 50 på denna skalan. Det är väldigt konstigt att behöva tänka på sådant. Men sånt får man ta :) 

Så vi har suttit innomhus och lekt med Maxy och killarna har spelat ett datorspel som heter Runescape. Låter det bekant min kära bror?


Här har vi lilla söta Maxy.

Nu har jag nyss kommit hem från en liten shoppingrunda. Inskaffade en halsduk och ett par vantar samt en väska. Det börjar bli kallt när man cyklar till skolan med killarna på morgonen. Bäst att klä på sig!!

Ha det bra :)

helg!

Har haft tre händelserika dagar nu i helgen. I fredags utökades familjen Melander med en medlem. Hunden Maxy, som är så fruktansvärt liten och lite för söt för sitt eget bästa. Hon är en 10 veckor gammal minischnauzer. Det är Richards hund och han har varit väldigt efterlängtad. Denna veckan har pojkarna lov så då får vi lite tid att installera Maxy i familjen.


Annikas och min idé med att mäta med ett äpple, för att se att hon inte är så
himla stor.

I fredags var det 1 oktober vilket innebär att det är Kinas nationaldag. Och just denna dag gick jag och Annika på opera. Men först skulle det köpas biljetter och det gav jag mig in på förmiddagen för att göra. Nu är det så att operhuset ligger precis bredvid himmelska fridens torg. Och himmelska fridens torg är faktiskt världens största torg (true story). Och då kan ni tänka er att det får plats ett par kineser på detta torg. Och det var fullproppat med kineser som stod och viftade sina små flaggor. Jag åkte tunnelbana dit och då hade de stängt av de stationer som tillhör torget. Så jag fick då åka för långt. Och måste även tillägga att det inte var många centimetrar som det inte var folk på i vagnen. Men till slut kom jag och några tusen kineser till upp ur tunnelbanan. Och jag var helt lost. Visste inte vilket som var höger eller vänster. Men sen bestämde jag mig för att följa strömmen och vallfärden mot himmelska fridens torg. Efter många om och men fick jag köpt  biljetterna, såklart efter att jag hittat ingången på operahuset som tog ett litet tag eftersom jag kom från ett knasigt håll och jag fick gå ett helt varv runt denna spektakulära stora byggnad som är som en stor bubbla med vatten runt sig. Till slut förstod jag att jag måste gå ner för några trappor för att komma in, men de missade jag för kom dit från en anna vinkel. Men men sånt är livet. Till slut gick jag mot tunnelbanan, till skillnad mot alla andra. Och var hemma igen efter ett bra tag!

Operahuset

Jag hade aldrig varit på opera tidigare så det var spännande att få se. Det var Don Giovanni i modern tappning som vi såg, en uppsättning från Köln som var här på gästspel. Jag är dock inte så säker på att opera är min grej, men det var absolut kul att få gå. Provar gärna på det fler gånger.

Igår, lördag, så hade jag en fruktansvärd huvudvärk hela dagen men på kvällen bet jag ihop och begav mig in till stan för att möta upp Ylva, en anna svensk tjej som också är au pair. Mammorna i våra familjer jobbar ihop.
Vi var i ett område, Sanlitun, som är lite fartfyllt på kvällen. Lite mer västerlännigar och så. Men så gick vi på jakt efter en bargata vi hört talas om och vi tror att vi hittade den, men dock inte säkra, men om det var den så fann vi den grymt överreklamerad. Vi gick in på en bar där det var kinesisk allsång, udda upplevelse. Var fullt med bord, inget dansgolv och super hög volym på musiken så man kunde knappt prata med varandra. Det stället fick inte så högt betyg. Sen gick vi och tog en kaffe på ett ställe, typ starbucks, och sen bestämde vi oss för att slänga in handuken och bege oss hemåt. Ylva hade en tidig morgon idag och jag hade huvudvärk.

Idag åkte vi på en utflykt som pojkarnas skola annordnade, till silverpadagogerna. Det var en av de häftigaste upplevelserna hittils. Det var fem stora torn som var minnessymboler och gravar för några viktiga personer (minns inte vem det var nu..). Stället var över 600 år gammalt och det var väldigt spännande! Sen började vi en vandring uppför ett berg som var 600 meter högt. Det var jobbigt men det var det värt. Det rann vattenfall längs hela stigen och det var fantastisk utsikt när vi kom upp till bell tower. Där hängde en gammal klocka som hade ett buddhistiskt buskap. Slog man i klockan skulle man få dubbel lycka, perfektion, harmoni och leva länge och massa mer. Så såklart gjorde vi det. Stället låg lite mer än en timmer bussfärd från skolan och det var totalt gömt mellan bergen. Rekommendation till besökare!!







Nu är det Star Wars kväll där nere medans jag sitter och varvar ner här.

Todeloo!


RSS 2.0