konst, sukiyaki och glass

Todeloo!

Såg nu att det var över en vecka sen jag skrev. Fy på dig Maria.

Vi kör kronologisk ordning och börjar med förra helgen. Träffade upp Ylva i stan och åkte sen till 798. Och vad tusan är 798? Jo, det är Pekings häftiga konstdistrikt. Ett gammalt industriområde känns det som. Alla byggnader är väldigt grå och slitna. Men överallt finns det skulpturer och gallerier och små affärer som livar upp området oerhört. Vi lyckades pricka in den varmaste dagen än så länge på detta året att åka dit så då blommade det upp uteserveringar överallt och svenskar som vi är tog vi såklart tillvara på den första lilla solglimt man kunde få.




Veckan har varit lugn. Haft kinesiska och vi ska nu börja med kinesiska tecken. Så nu har jag i läxa att kunna 1-10 i tecken. Just det kanske inte är så svårt men det finns vissa som är superavancerade. Och man får inte skriva dem så som man själv vill heller. Utan man ska dra varje sträck i rätt ordning. Vilket ibland blir lite konstigt.
Men man kommer väl att vänja sig vid det med.

I fredags åkte vi på kvällen till en japansk restaurang. Vi åt sukiyaki. En stor gjutgärnspanna fick vi in och i den fanns allt möjligt runtsimmandes i en buljong. Inte riktigt min cup of tea om jag ska vara ärlig. Men man måste prova!

Igårkväll åkte jag in och träffade Annu, den finska au-pair tjejen. Vi åt på en kinesrestaurang och sen gick vi till ett ställe som jag tror kommer bli ett favoritcafé till sommaren eller iallafall när det är lite varmare. Coldstone Creamery hette det. Man kan välja vilken glass man vill, flera olika smaker. Och sen slängert de upp glassen på en arbetsbänk och sen kan man välja mellan hur mkt saker som helst att blanda glassen med. Jag valde chokladglass och sweet cream-glass som jag blandade ihop med oreo-kex och vit choklad. Annu hade vaniljglass som hon blandade med snickers. Sen står de och knådar in allt detta i glassen med någon slags spatel. Det var såååå gott. Det var dyrt för att vara i Kina men det hade säkert varit dyrare i Sverige tröstar jag mig alltid med att tänka. Mums.

Idag ska Johan göra egna semlor. Inklusive egen mandelmassa. Låter som om man ska stanna hemma i eftermiddag så att man kan smaka. 

Imorgon ska jag ha en riktig innesittardag. Det är Oscarsgala! Och tack vare tidsskillnaden blir det perfekt tid. Kl 9 på morgonen kinesisk tid startar det, strax efter det att jag lämnat killarna på skolan. Ska bli kul att kunna se den för en gångs skull. Annars har det ju alltid varit på söndagkväll och sena nätter för vår del och då blir det mkt svårare att se på!

Nu är det superkort tid tills mina föräldrar och kära bror komma till Kinalandet och hälsar på! Ska blir kanonskoj! Då ska vi bege oss ett par dagar till Xian för att titta på bland annat terrakottaarmen. Ser verkligen fram emot det :)

Igår vaknade jag till ytterliggare ett snöfall.. Jag som hoppades på att det skulle vara slut med sånt nu. Jag vill ha vår!

Au revoir

Au revoir!


...


I Kina pratar man precis som Yoda.

tillbaka!


Det såg ut så här när vi vaknade idag. Första nederbörden
på över 100 dagar. Kändes som om det var rätt så nödvändigt.

Sen vi kom hem i söndags har jag varit sjuk. Trasiga öron från flygningen och en superförkylning. Inte varit ensam, Johan är precis likadan. Och alla i huset känns mer eller mindre snorungar. Så ingen kinesiska för min del.

Okej, liten Vietnam sammanfattning. Anlände en sen måndagkväll i Saigon så det blev sängen direkt och på morgonen hämtades vi upp och åkte 4 timmar i bil till Mui ne. Kusten. Det känder superhärligt att få komma till lite mer tropiska breddgrader. För mig den mest sydliga också skulle jag tro. Vi spenderade tisdag-lördag där ute vid kusten. Det blåste jättemkt hela tiden. Även om det var dövarmt med jämna mellanrum så satte man sig i skuggan kunde man till och med frysa lite. Det var ett par mysiga dagar. Vi åkte ut till några sanddynor och körde fyrhjuling och skulle sandsurfa. Men när det gäller surfingen så gjorde vi nog fel. Det gick superlångsamt oavsett hur brant det än var. Men det var superkul att åka fyrhjuling. Jag och Richard kände som om vi körde runt i Mariokart, ett poppis Wii-spel här hemma.

Vi vandrade runt i Fairystream, en liten ström som delade upp ett tort ökenlandskap (typ) och djungellandskap (typ). Det var kanonfint. Och vi åkte till en liten hamn och tittade på alla hundratals fiskebåtar och plockade finfina snäckor. Och en och annan sjöstjärna. Annars var vi mest runt hotellet och drack paraplydrinkar, och en kväll inne i Phan Thiet och förtärde vädligt vietnamesisk mat. Eller just det, en annan utflykt också. Vi åkte till en annan lite mer avlägsen strand där vi åkte ut till en liten ö med massa klippor och en gammal fyr på. Det var också väldigt trevligt och vackert. På lördagen åkte vi in till Saigon återigen. Jag, Victor och Johan åkte in till stan och vandrade runt. Det var någon slags nyårsfestival så det var JÄTTEmycket människor. Och ännu fler mopeder kändes det som. Men Saigon verkade vara en häftig stad. Bortsett från att Johan blev ficktjuvad på mobil och plånbok. Kan inte säga att det sista dygnet blev så bra. Annika fick åka till sjukhuset för hon fick någon slags magsjuka och att johan blev bestulen. Men annars var allt bra. Overall, en väldigt trevlig semester!












Det kan man kalla en liten bildbomb. Nu ska jag in i duschen och sen får vi se vad som står på schemat och vad helgen har att erbjuda. Tjing!



RSS 2.0