slutspurt!

Jahapp, då sitter man här igen en söndagskväll och summerar veckan. Nu ska vi se, vad har jag gjort?

Kinesiska lektionerna denna veckan har varit svåra. Det har varit riktigt klurigt! Lite genomgång av allt vi har gjort. Min lärare sa mening efter mening som vi skulle översätta direkt efter vilket oftast tar ett tag. Först ska man komma på orden, sen ska man komma på vilken ordning man ska sätta dem och sen ska man göra sig lite kinesisk när man säger den. Och det som min lärare alltid klagar på mig över, ett litet ord som ska sättas sist i varje mening som är en fråga. Ma. Om det inte redan finns ett frågeord i meningen såklart. Och detta lyckas jag väldigt sällan komma ihåg. Utan detta lilla ma blir det inte en fråga utan ett påstående. Talar ni engelska? blir alltså utan detta ma, ni talar engelska. Men jag kämpar på. Jag är väldigt tacksam över att jag pluggar detta kluriga språk på plats i Kina och inte i Sverige. Här får man en liten känsla och mer förståelse för språket. Till exempel, det är okej att prata så högt du kan.

I onsdags tog jag mig i kragen och åkte till förbjudna staden! På tiden kan det tyckas. I början nör jag kom hit var det så mycket annat som gjordes och familjen hade redan varit där så det blev liksom inte högprioriterat. Men nu kände jag att det var dags. Det var bitande kallt och jättemycket smog ute denna dag så gick inte runt så länge som jag egentligen velat. Men jag kände mig nöjd efter två timmar och den försvinner ju inte. Kommer säkerligen komma tillbaka dit igen. För på två timmar hann jag verkligen inte gå igenom hela. Det är jättestort och fantastiskt fint. Hittade en svensk turistgrupp som hade svensk guide som jag låtsades springa på hela tiden så att jag kunde tjuvlyssna! Det var bara att hålla utkik efter den svenska flaggan som guiden gick och viftade med.





En del av förbjudna staden och en blandning av dimma och smog.

I torsdags var Erik sjuk och på fredagen var både Erik och Richard hemma från skolan, så då vankades det yatzi-turnering och rit-tävlingar. På kvällen åkte jag in och träffade ett par kompisar på en irländsk bar i Sanlitun. Det var väldigt trevligt och bidrog också till min sega kväll igår. Var väldigt trött!

Idag har jag varit väldigt effektiv när det gäller julklappshandeln. Det var sista heldagen jag hade ledig innan jag åker tillbaka till Sverige. Fick handlat nästan allt. Har något som eventuellt behöver inhandlas men det kan jag nog försöka fixa i veckan.

Sen på fredag natt bär det av till flygplatsen för resa tillbaka till Europa! Lämnar Kina 01.30 (kinesisk tid) och anländer till Köpenhamn 11.10 (svensk tid). Det blir då bloggpaus skulle jag tänka mig. Men jag åker tillbaka till Kina den 3 januari och därefter ska jag nog kunna få till ett par inlägg till! 

zai jian- hejdå!


RSS 2.0