krock risöl luciatåg snapps

Nu sitter jag i min säng och huvudet känns lite extra tungt efter gårdagens bravader. Har varit ett par fullsmackade dagar nu på sistone.

I fredags åkte jag in mot stan för att hämta upp mitt pass och visum och skulle sen ta mig till västra delen av stan för att köpa biljett till Swedish and Danish lucia and julefrokost. Julbord med andra ord.

Det var lika mycket trafik som vanligt och taxin körde rätt så längsamt för vi åkte i en slags bilkö. När min taxi bromsade in gjorde inte bilen bakom oss. Så en liten smäll blev det men vi körde i så pass låg hastighet att det inte blev speciellt förödande. Taxichaffisen gick ut ur bilen och pratade med kvinnan som körde på oss. Det hela var väldigt lungt och sansat och de stod och tittade till bilen. Till slut tar kvinnan fram sin plånbok och ger chaffisen 100 yuan och så var det överstökat. Vi körde vidare och ungefär 5 minuter senare så står vi helt still i en kö och jag sitter och tittar mig runt så jag missar när de två bilarna precis framför oss kör ihop. Ingen större smäll där heller men de två männen i den första bilen springer ut ur bilen och bak till taxin som körde på dem. De är fly förbannade och står och skriker in i taxin. Förstod inte ett ord av vad de sa, men ändå. När de ska gå tillbaka till sin bil hoppar den kvinnliga taxichaffisen ut och är lika förbaskad hon med. De blir utskällningar hit och dit. När männen går in i sin bil för att köra vidare så ställer sig chaffisen framför deras bil för att de inte ska kunna köra. Jag trodde att de skulle strunta i henne ett tag och bara köra på henne. Men icke, det hela slutar med att en av männen hoppar ut och typ släpar bort kvinnan rätt så våldsamt och puttar in henne i en buske och sen hoppade han snabbt in i bilen igen och de åkte iväg. Jaha, tänkte jag. Nu då?

På kvällen åkte jag in till stan igen och mötte upp Charlott och hennes vänner från universitet. De var redan på en koreansk restaurang och Charlott berättade när hon mötte upp mig att de var rätt så många idag. När jag kom in så såg jag att det stämde och sammanlagt blev vi ett gäng på kanske 30 pers. Svenskar, danskar, japaner och koreaner. Övervikt av svenskar och koreaner. Jag slog mig ner på golvet (där man skulle sitta) och blev bjuden på koreanskt risöl, vilket var intressant. Väldigt sött. Hela kvällen blev trevlig och det var kul att träffa massa folk. Många skåningar eftersom de är här på utbyte från Lunds universitet. I dessa kretsar är jag känd som tjejen med ugn. När Charlott har berättat om mig för de innan så har hon sagt att jag bor i ett hus och att vi har en ugn. Ugn som oftast är ett okänt begrepp i Kina. Och eftersom studenterna endast har tillgång till ett litet gemensamt kök så är det en big deal.

Igår var vi på Radisson Blu hotel och hade en kalaskul helkväll. Det hade annordnats en lucia och jultillställning i svensk och dansk tradition. Var där med samma gäng som kvällen innan plus kanske 200 personer till. Det serverades julmat i stora mängder och här fanns verkligen allt. När man såg hur lyckliga alla studenterna blev av att äta svensk mat eller iallafall inte kinesisk mat så insåg jag att jag jämfört med dem är rätt så bortskämd med mat här. Hela kalaset kostade 250 och då ingick mat, snapps, öl och vin. Hur mycket som helst. Så fort man tagit ett par klunkar av sitt vin kom en snäll kines fram och fyllde på. Kan kanske vara därför mitt huvud är så tungt?
In kom också helt plötsligt ett luciatåg. Det hade jag verkligen inte förväntat mig att se i Peking. Det sjöngs snappsvisor i stora mängder och det var musikquiz med svensk och dansk musik. Efteråt satte det igång med svensk musik och ett dansgolv uppstod plötsligt. Den ultimata glädjen blev när de satte igång Highway man med Hoffmaestro. En riktigt lyckad kväll med massa skoj människor!












tiden bara rusar!

Ching chong kines!

Har precis avnjutit en liten ostbricka samt ett gott glas vin med familjen Melander. Johan åker tillbaka till Europa imorgon så det var en slags mysig och gemytlig avskedskväll. Tiden här i Kina har en tendens att rinna iväg mycket fortare än vad den gör i hemma i Sverige har jag faktiskt fått en uppfattning av. Det kändes som om Johan kom hit förra veckan ungefär men icke! Och om några veckor är jag hemma i Sverige på besök.

Okej, en update på vad som skett senaste veckan. 

Förra helgen var rätt så lugn, jag var hemma med killarna på lördagen då Annika och Johan var ute med vänner. På söndagen åkte jag med Annika till Ikea och sen tog jag mig till en shoppinggata som heter Qianmen som ligger precis söder om himmelska fridens torg. Det var en fantastiskt mysig gata där alla affärer låg i fina och gamla kinesiska hus. Helt plötsligt kom även en gammal spårvagn körandes också. Gick man in i en liten sidogata kom man in i små gränder där det var massvis med försäljning av diverse användbara samt inte så användbara prylar.
Jag var på jakt efter ett par snygga boots eller stövlar vilket jag har varit ett tag nu, men jag ger upp. Jag har för stora fötter. Storlek 39 finns sällan och om det finns så brukar de ändå vara som storlek 37-38 hemma i Sverige. Tack och lov åker jag hem till mitt land där folk har lite större fötter om ett par veckor och då ska jag minsann införskaffa ett par!


I veckan har jag inte gjort så mycket. Mest varit inomhus för det är farligt att vara utomhus. Smognivån har varit på tok för hög denna veckan. Jag har endast varit ute då jag måste, på mina cykelturer till min skola och killarnas skola samt hundpromenader. På den mätaren där jag brukar titta till smognivån börjar luften bli unhealthy över 150. Över 300 är det hazardous, med andra ord farligt och riskfyllt. Vår källare är för tillfället väldigt varm så när jag skulle somna i onsdags tänkte jag öppna mitt fönster lite för att vädra lite. Men det började lukta konstigt, liksom svavel. Jag stängde fönstret rätt fort igen och slog på datorn och tittade. 500 stod siffran på då. Killarnas fotboll har varit inställd efter skolan och de har fått ha inomhusraster.


I fredags var jag med Ylva, Kirsty och Carolina på Bio och såg Harry Potter!! Den var ju läskig och väldigt annorlunda jämfört med de andra filmerna. Och skådespelarna var ju vuxna! Efter bion hann vi med ett par drinkar och sen bar det av hem.

I lördags åkte jag med hela familjen till en marknad som jag just nu inte kommer ihåg namnet på. Typ ching dong, chang yong eller ding dong. Eller något liknande. Det var verkligen en kul upplevelse. Marknaden var delvis utomhus och delvis inomhus. Såg två andra som inte var kineser (reserverar mig för att det kan ha varit en och annan korean, men de kan jag inte se skillnad på än) utom vi. Där fanns verkligen ALLT. Keramik, skor, hundar, riskokare, tejp, kinesiskt julpynt, telefoner, korgar, leksaker, te, mattor, verktyg, rökelse och ja rätt så mycket mer. Och det som jag tyckte var mest tilltalande var att priserna var jättelåga redan från början! Alltså inte så mycket prutning som krävs. Skönt!! Hela marknaden kändes verkligen genuin och kan tänka mig att det är på ett sånt ställe som kineserna själv handlar och inte på de andra turist-marknaderna. Fast här fanns inte märkeskopior i samma utsträckning som de andra marknaderna så om man är ute efter det så är det här fel ställe. Jag och Annika satte och ner och pausade i ett av te-stånden. Man får prova en himla massa te gratis.


En fantastiskt liten dräkt vi hittade på marknanden till vår söta Maxy
som hon kan ha på sig när det blir många minusgrader!

Efter marknaden åkte jag och Annika och storshoppade på Jenny Lou som är en våra bra affärer i närheten och sen blev det tacoskväll för min och pojkarnas del. Var hemma med dem igårkväll!

Idag åkte jag in en snabbis till Yashow market och köpte en resväska på min kära moders order. Och tjejen som sålde den till mig sa att den var top notch, best quality. Så jag känner mig fruktansvärt säker på det nu! Lyckades även beta av ett par julklappar till på listan. Nu har jag bara min bror och pappa kvar att köpa till. Alltid de som är svårast!!!

Måste bara berätta om något underligt jag var med om i fredags. Skulle åka och förlänga mitt visum och var tvungen att ta ett par passfoton för att göra det. Så jag gick till en foto-affär och tog foto. De kallade in mig så att jag fick välja vilken av bilderna de tog på mig som jag ville ha. Sagt och gjort valde jag en i mängden. Då börjar de retuschera bilden. Tog bort alla möjliga fläckar jag hade i ansiktet, suddade bort lite hår och gjorde min hud ljusare. När jag sen fick bilden blev jag paff. Är det där jag?! Såg ut som en docka. Men en sak kan jag säga. Så fin hy har jag aldrig haft förut!

Nu är det snart sovdags, och jag kan ha fönstret öpppet utan problem för den mesta smog blåste bort inatt! Woohoo!


another week



Pojkarna har varit lediga torsdag och fredag denna veckan för det lärarna är på någon konferens i Shanghai. Så igår åkte vi till Beijing Zoo och akvarium. Det som man har hört om detta Zoo stämde. Många av burarna och inhängnaderna är på tok för små för djuren. En stor puma hade ett litet rum, som kan jämföras med mitt Rum hemma i Sverige, till förfogande. Vargarna också. Sibiriska tigrarna och lejonen hade det lite större men de såg djupt olyckliga ut. Pandorna som är stoltheten hade det okej faktiskt. Men allting var himlans grått! Kanske beror det på att årstiden inte är den bästa. Men samtidigt var det kul att få se pandorna. Det måste man ju göra i Kina. De ser ut att vara stora gosiga nallebjörnar!


En hungrig nalle


Inne på akvariet såg vi på en sjölejon och delfinshow. Inte det bästa jag sett, men alla kineser runt omkring oss tyckte att det var himla kul. Kanske sa de något kul för vi förstod inte ett ord av det som sades. Utöver detta fanns där massvis av allt som kan tänkas finnas på akvarier. Förutom hajar.

Det är faktiskt himla fridfullt att gå runt bland alla fiskar och koraller.


Överbefolkat?

I onsdags var jag och fick en fotbehandling på vårt spa. Det var kanonskönt bortsett från att jaq är lite kittlig under fötterna och var nära på att sparka tjejen som masserade och skrubbade mina fötter. Fötterna blev inlindade i folie och krämer hit och dit. Mjuka och fina var dem efteråt iallafall!

I helgen är det lite oklart om vad som ska ske! Ikväll ska vi åka nog åka skridsko i en compound i närheten och sen ligger vår favorit restaurang nästan bredvid.

En liten grattishälsning till Tuvaluva, hoppas ni har skoj på kalaset ikväll!

Tjingeling


varma november

Här har varit väldigt fint väder den senaste veckan, som en septemberhöst istället för novemberhöst kanske man skulle kunna säga! Annikas och Johans vän Thomas och hans kompis Bingan prickade in rätt tid för ett Kina-besök!

Veckan har vart lugn, kinesiskan var rätt så svår. Vi ska sätta ihop en massa meningar men det går inte riktigt alltid. Inte som jag vill i alla fall. Och alla sh,zh, j,ch,q,c,x håller på att gå mig på nerverna! De låter ju likadant när jag säger dem, men gör inte det när kineser pratar!

Igår vaknade jag till doften av nybakta frukostbullar och efter det var hopp i kläderna och iväg till yonghegong för att möta upp Charlott! Där började vi vandra in i områdena med hutonger och besökte även konfuciustemplet som ligger där lite inklämt. Det är rätt häftigt, templet ligger mitt i stan men så fort man går in innanför murarna försvinner allt buller och all hets som annars är i Bejing. Det känns verkligen fridfullt. Avslappnande. Vet inte om det också har att göra med all rökelse som tänds vid templena, vilket är en hel del. Redan när man kommer till Yonghegong (Lamatemplet) tunnelbanestation känns det. Så fort man hoppat av vagnen känner man doften!

Inne på Konfuciustemplet lyckades vi pricka in en slags föreställning med dans med mera (skulle kunna beskriva det som en blandning mellan kung fu och tai chi kanske..) Det var lite kul att se!



Efteråt vandrade vi runt i de små gatorna där hutongerna ligger. Vi vandrade en bra bit och till slut kom vi fram till en större väg och en väldigt kinesiskt område och vi visste inte vart vi befann oss. Det var säkrast att vända tillbaka. Efter en stunds vandring blev det lunch för 15 kr! Nudlar, grönsaker och tofu (Charlott är vegetarian) samt te. Helt okej pris!



Innan jag åkte hem besökte jag Yashow Market för att titta runt och då sprang jag på ett par julklappar! Samt två nya filmer införskaffades. Eat, Pray, Love och Milk!

Igårkväll gick Annika och Johan på en slags bal via Annikas jobb så jag var hemma med barnen. Det som var lite jobbigt var att det var strömavbrott i ca två timmar. Tre uttråkade pojkar och jag som skulle laga mat (gasspis) med värmeljus som enda ljuskälla. Men det gick även om pastan blev lite överkokt på grund av allt strul. Precis när vi hade ätit upp och plockat undan så gott det gick så kom strömmen tillbaka, Halleluija!

Nu har vi precis kommit hem från stan där jag för första gången fick prova på Pekinganka. Väl där mötte vi upp Thomas, Bingan och Duncan. Det var rätt häftigt att få prova på ankan. Vi beställde två ankor och det kom ut två kockar som började skära upp ankorna bredvid vårt bord. Det var gott men lite klurigt att äta med pinnar. Tänk er att vika en tacos-tortilla med pinnar. Fingrarna fick hjälpa till då och då! En upplevelse var det absolut men en smaksensation? Nja, det vet jag då inte! Allt som allt var det en väldigt trevlig och rolig kväll!



Nu ska vi se om mammsen och pappsen är sugen på lite skype! Tjingeling så länge

halloween

Helgen har varit mycket lugn förutom igårkväll då det ringde på dörren stup i kvarten och det kom massvis med barn och skrek TRICK OR TREAT! Halloween är väldigt mycket större här än vad det är hemma i Sverige. I alla fall den här traditionen med att gå och ringa på dörrar. Vi hade bland annat Darth Vader, en humla, en bil som hette Jeremy,häxor, zombies, prinsessor och Blixten Mcqueen på besök. Alla tog glatt emot godis. Förutom Ett gäng kinesiska barn. Jag satte mig på huk med godisskålen i famnen och började ge dem godis. Vi hade dessutom en hel del svenskt godis som Johan bunkrat upp med. Men dessa barnen tittade ner i skålen och rynkade på pannan. Sen började de skratta och gick. Jaha. Det var alltså inget som tilltalade dem.


Victor med kompisar ute på godisjakt

Halloween blev igår en av de fem dagar på året då barnen Melander fick äta godis (godislöfte). Johan
hade köpt med sig lösgodis från Sverige, för det är ju allra bäst. Så på förmiddagen var det dags för utdelning.


En väldigt högtidlig godisuppdelning!


Utöver detta har det inte hänt så mycket häromkring. Imorgonkväll ska jag prova spela handboll på killarnas skola med en massa mammor. Blev inbjuden av den Birgit som jag var på marknaden med häromdagen. Får se hur det går :)

Denna förmiddag har jag bland annat dödat tid genom att läsa alla artiklar om Liu Xiaobo och fredspriset på ChinaDailys hemsida. Läs dem, då lovar jag att ni får se det hela ur en helt annan synvinkel. Nämligen så som Kina ser på saken. Skillnaden blir med ens mycket större på Kina och det jag är van vid. http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2010-10/23/content_11449653.htm




Jag, ute på en Maxy-promenad


So long!!


RSS 2.0